Учимо црквенословенски уз помоћ светога Василија Острошког

Свети Василије Острошки

Као што помаже читавом народу, нека свети Василије помогне и нама да боље читамо и разумемо црквенословенски језик, који је он свакодневно користио.

На нашем сајту можете пронаћи Србљак, књигу са службама нашим српским светима, а можете је погледати ако кликнете на ову везу: Србљак.

Од свих дивних песама, за вежбу ћемо узети тропар, (ТРОПАР (грч: τροπάριον), кратка Црквена молитвена песма, која садржава суштину празника за који је написана и којом се прославља свети):

Тропар светом Василију Острошком

Дакле, тропар светом Василију се пева у четвртом гласу (мелодији), а чита се овако:

От јуности твојеја всего себе Господеви отдал јеси, пребиваја в молитвах, трудјех и постјех отче богоносне: образ бил јеси добродјетељи својему стаду, сего ради видја Бог твоје благоје произвољеније, постављајет тја својеј церкви пастирја и доблаго архијереја, и по престављениј твојем собљуде свјатоје тјело твоје нерушимо, свјатитељу Василије: тјемже јако имјеја дерзновеније молисја христу Богу спастисја душам нашим.

А на срспском  гласи:

Од младости своје целог себе предао си Господу, пребивајући у молитвама, подвизима и постовима, оче Богоносни. Образ си био врлине својему народу, тога ради, видећи Бог твоју добру намеру, постави те за пастира своје Цркве и ревносног архијереја, и по представљењу твоме сачува свето тело твоје нетрулежно, светитељу Василије, зато као онај који има смелост моли се Христу Богу, да спасе душе наше.

Ево, како би требало да звучи тропар на црквенословенском:[youtube https://www.youtube.com/watch?v=mnLVJAUJbkA]

Вежбајмо народе и појмо песму у славу светога Василија Острошког, који нека нам помогне у свему спасоносном у овоме животу, а тако и у учењу црквенословенског.

Радуј се Василије свети, похвало рода нашега!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *