Дани у Недељи- тумачење назива

Сам назив седам везаних дана, “недеља” наговештава нам да је Недеља као дан најважнији, па ћемо од ње и да почнемо да разматрамо назвиве дана и одатле разумети њихов однос.

svadba-v-voskresene

Недеља заправо значи “недрадни дан”, односно дан када се не дела или како се у разним наречјима идаље задржало “дјела”. Д(ј)ело означава неку радну активност, посао, делатност… Када урадимо нешто онда кажемо да је то наших руку дело. Или када је Бог завршио са стварањем света, он седмога дана “почину од дјела својих”. Дакле, по чину (након чина стварања, одмори се) од дела својих и одатле назив седмоме дану “Недеља”, јер се тога дана не ради, већ одмара; као што је и Бог поступао, тако учи и нас да поступамо ми у својим заповестима “шест дана ради и позавршавај све послове и седми дан одмори и посвети Господу Богу своме). Последњи слог је прешао из “ла” у “ља” јер тиме добија облик обрасца и уобичајености у поступању; као што онај који дела рукама је рукодеља, онај који дела дрветом је дрводеља, а онај дан у који се не дела је Недеља.

Руси Недељу називају “Воскресеније”, што је сасвим у складу са Новим Заветом јер је Господ Исус Христос у Недељу васкрсао, а Света Православна Црква у сваку Недељу у току године прославља Васкрс; отуда је свака Недеља празник и “црвено слово” у календару. Примећујемо на основу свега горе наведеног да је назив “Недеља” заснована на Старом Завету, а “Воскресеније” на Новом Завету

Понедељак је дан први после Недеље, односно по Недељи.

Уторак значи други дан по Недељи, јер се на црквенословенском редни број “други” каже “вториј” па је “в” прешло у “у”. На пример, свети Сава други, архиепископ српски је на црквенословнеском “свјати Сава вториј”.

****слика иконе светог Саве другог****

Среда значи “средина”, дакле средишњи дан у недељи.

Четвртак, истог облика као и Уторак, означава четврти дан по Недељи.

Петак, лако је закључити да је то пети дан по Недељи.

Субота већ није наша реч. У старој јеврејској традицији, Субота је Сабат и значи “дан одмора”. Многи језици немају различите речи за „суботу“ и „сабат“. Док на енглеском се Субота каже “Saturday”, што је уствари “дан Сатурна, а Недеља је “Sunday” а то је “дан Сунца”.

Толико од онога који се учи. Волео бих да ме допуните или исправите јер сигурно има места за то.

Захваљујем на читању.

Христос по среди нас!

 

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *