О Недељи и прослављању Васкрсења

Недеља, као дан, је у Православној Цркви посвећена светом Васкрсењу Христовом и сваке Недеље се заправо прославља Васкрс. Зато је свака Недеља празник, означен црвеном бојом у календару. Иначе, на руском се “Недеља” каже “Воскресеније”.


Као и сваком празнику, и светом Васкрсењу Госпоњем је исписано мноштво богослужбених песама, као што су канони, стихире и други облици песама које су нама необичних назива; а тропар је нешто као химна, односно главна песма која описује догађај или личност који се прослављају. Кондак је можда на другом месту, одмах иза тропара.

Због величине празника, вероватно је било недовољно да се свето Васкрсење Господње опева на уобичајени начин, већ се оно опевало чак осам пута више, тако да постоји осам циклуса комплетних службених песама. Но и поред посебног текста, ти “комплети” се поју и по различитим мелодијама (гласовима). Одатле имамо први глас, други глас итд. Сваке Недеље се мења глас; поје се први, па други, па трећи, па после осмог иде опет први и тако даље.

Књига у којој се налазе све песме посвећене васкрсењу Христовом, за сваки дан у седмици и за свих осам гласова се назива Октоих; постоји и књига са издвојеним Недељним песмама из Октоиха и то са нотама за учење појања мелодија по гласовима. Та књига се зове Осмогласник.

Владика Никанор
Епископ Никанор на Литургији у Панчеву

У свом духу, невешто и смотано сам снимио и видео за ЈуТјуб канал Училнице, као увод у листу снимака осам тропара и кондака васкршњих, надајући се да ће бити од користи.

Благодарим на читању. Христос по среди нас!

Сергије Симић

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *